Sposoby na prawidłowe wysuszenie ziół

Przed rozpoczęciem suszenia ziół trzeba je odpowiednio przygotować. W zależności czy rośliny były zbierane samodzielnie, czy świeżo kupione w sklepie, zwróć uwagę na to by były czyste. Dziko zbierane zioła należy najpierw umyć oraz wytrzepać z nich drobne owady i usunąć ich uszkodzone części. W przypadku ziół zakupionych w sklepie wystarczy je opłukać pod zimną wodą oraz delikatnie osuszyć zwykłym ręcznikiem papierowym.

Jak suszyć zioła w domu:

  • suszenie ziół rozpocznij jak najszybciej po ich zebraniu,
  • postaraj się, aby proces suszenia był jak najkrótszy. Najszybciej zioła suszy się w elektrycznej suszarce przeznaczonej do suszenia owoców i grzybów. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, możesz wykorzystać znajdujący się w domu piekarnik. Pamiętaj jednak by drzwiczki piekarnika pozostawić otwarte przez cały proces suszenia, umożliwi to ujście pary wodnej oraz aby temperatura nie przekroczyła 35 stopni Celsiusa,
  • pomieszczenie przeznaczone do wysuszenia roślin powinno być przewiewne i wolne od innych zapachów. Nie musi być ciepłe. Zioła dobrze schną w pomieszczeniach takich jak: szopy, wiaty, spichlerze czy poddasza. Ważne by miejsce to było wolne od innych zapachów, dlatego odradza się suszenie ziół w kuchni, gdyż mnogość zapachów wpływa niekorzystnie na naturalny smak i aromat ziół,
  • miejsce, w którym przechowujemy schnące rośliny powinno być odpowiednio zaciemnione. Działanie promieni słonecznych, podczas suszenia roślin, może spowodować utratę ich naturalnego koloru, wartości smakowych oraz leczniczych,

Podsumowując

Idealnie wysuszone zioła nigdy nie powinny stracić swojego naturalnego koloru. Jest to jeden z wyznaczników mówiący nam o tym, czy proces suszenia przebiegł prawidłowo. Po ususzeniu ziół należy również zwrócić uwagę na strukturę liści oraz łodyg. Prawidłowo ususzone liście ziół powinny się kruszyć a ich łodygi łamać w palcach z charakterystycznym trzaskiem. Teraz już wiesz jak suszyć zioła w domu 🙂

Author: gold-med.pl