Odżywianie w nadciśnieniu

Jest to specyficzna choroba, ponieważ odżywianie ma w niej kolosalne znaczenie. To ono wywołuje tę chorobę o ono może ją wyleczyć. Musimy po prostu zastanawiać się na każdy kęsem i to dosłownie nad każdym i nad każdym talerzem. Musimy także dbać o odpowiedni dobór przypraw, a przede wszystkim odrzucić sól i to w każdej postaci. Jest to co prawda rzecz, bez której na pewno nikt nie wyobraża sobie życia, ale musimy wybrać między zawałem, wylewem, udarem a solą. To równanie ma chyba oczywisty wynik, a mianowicie lepiej zrezygnować z soli i to dla naszego dobra. Wysokie ciśnienie możemy łatwo zmniejszyć poprzez odrzucenie tłuszczy roślinnych, mięs wieprzowych, unikanie potraw smażonych i takich, o których mówi się, że są ciężkostrawne i leżą na wątrobie. Wiem, że jest to trudne i podniesie się wiele protestów, że przecież trzeba osobno gotować, że drogo i tym podobne. Nic podobnego. Taka dieta oparta na warzywach, bez mięsa, bez smażenia i pieczenia tłustych mięsiw jest o wiele tańsza i przyjemniejsza. Można się o tym przekonać już po paru dniach jej stosowania. Trzeba po prostu wszystko planować i przewidywać , a w sklepie nie działać chaotycznie i impulsywnie. Bo wtedy kupujemy i często nie wiemy, czy jest to nam potrzebne, czy też nie. Najgorzej, gdy kupimy żywność, którą należy zaraz wyrzucić albo ją zjadamy na siłę, aby nic nie zmarnować.

Author: gold-med.pl