Dlaczego warto jeść zupy?

Jesienią i zimą zupy cieszą się dużą popularnością. Ich różnorodność, działanie rozgrzewające, a także wspaniałe właściwości zdrowotne sprawiają, że to idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację podczas chłodnych miesięcy. Podpowiadamy, dlaczego warto wprowadzić zupy do swojego jadłospisu na stałe!

Zdrowotne właściwości rosołu

Większość zup możemy przygotować na bazie mięsno-warzywnego wywaru Już na etapie przygotowywania bulionu warto pamiętać, że od jego jakości, ilości użytych składników i długości przygotowywania będą zależeć zdrowotne właściwości końcowego dania. Bulion najlepiej robić na kilku gatunkach mięsa, w tym drobiu – długie gotowanie skóry i kości drobiowej sprawiają, że wydziela się duża ilość kolagenu wspierającego ludzkie kości, stawy i układ pokarmowy. Warto do bulionu dodać dużo jarzyn bogatych w składniki mineralne i witaminy, a także przyprawy, które wzmacniają odporność i mają działanie antybakteryjne, takie jak ziele angielskie, czosnek, kurkuma i liść laurowy. Rosół gotujemy od 3 do nawet 10 godzin, w zależności od ilości i rodzaju mięsa – ogień pod naczyniem powinien być niewielki, by nie osiągać zbyt wysokiej temperatury gotowania, co mogłoby pozbawić rośliny i mięso najważniejszych składników odżywczych.

Najzdrowsze zupy

Na bazie rosołu możemy przyrządzić niemal dowolne zupy. Jeśli chodzi o gotowanie zupa krem z brokułów czy krem z pomidorów świetnie sprawdzą się w letnich miesiącach. Kremowe zupy są nie tylko sycące, ale również wyjątkowo zdrowe i bogate w witaminy. Warto również regularnie spożywać zupy z dużą ilością warzyw (np. zupę kalafiorową, jarzynową, barszcz ukraiński, ogórkową). Niektóre z zup wykorzystują zakwasy (np. zakwas z mąki żytniej, zakwas buraczany) – są one niezwykle bogate w składniki mineralne, znacząco wzmacniają pracę układu pokarmowego, a także wspierają odporność organizmu. Do zabielania zup możemy wykorzystać niewielką ilość dobrej jakościowo śmietany, unikać należy jednak zagęszczania zup mąką lub zasmażką.

Author: gold-med.pl