Co robić, gdy doskwiera nam ból żołądka?

Jest nieprzyjemny, utrudnia funkcjonowanie i zabiera chęci do działania. Odbiera całą radość z jedzenia i sprawia, że czujemy się sfrustrowani. W chwili, gdy nas dopada ból żołądka, myślimy, co jeść? Z czego zrezygnować? Co złagodzi ten nieprzyjemny stan, a co sprawi, że sytuacja zaogni się? Skąd “to” się wzięło i jak temu zapobiec w przyszłości?

Często słyszy się hasło, ból żołądka – co jeść? Zawsze w podobnych przypadkach powinno dążyć się do eliminacji przyczyny dyskomfortu. A może nią być refluks, wrzody oraz inne jednostki chorobowe. Często jednak są to bardziej prozaiczne czynniki, jak przewlekły stres czy nieprzemyślana, obfitująca w przetworzone produkty dieta.

Ból żołądka – co jeść, czego unikać?

Naszym sprzymierzeńcem w walce z bólem żołądka są zioła, m. in. mięta, szałwia, majeranek. Warto postawić na dania gotowane lub przyrządzane na parze. Dieta powinna obejmować chude mięso drobiowe i ryby, a także jaja gotowane. Jeśli chodzi o tłuszcze, warto postawić na oliwę z oliwek. Z przypraw polecane są koperek i pietruszka.

Na liście zakazanych produktów przy bólu żołądka znajdują się potrawy przetworzone, tłuste, pikantne. Choć warzywa i owoce to cenne źródło witamin, to unikać należy cebuli, fasoli, grochu, cytrusów, rzodkiewki i ostrych papryczek. Żołądkowi nie służy nadmiar soli, a także spożywanie alkoholu, mocnej kawy, herbaty czy dosładzanych, gazowanych napojów.

Jak działać doraźnie, o czym pamiętać w przyszłości?

Z bólem dobrze radzi sobie kisiel z siemienia lnianego. W momencie występowania dolegliwości bólowych konieczne jest stosowanie lekkostrawnej diety (ryż, marchew, jabłko). Bardzo ważne jest nawadnianie. Jednak walka z bólem żołądka nie toczy się tylko tu i teraz. Nieprzyjemne dolegliwości mogą nawracać.

By tego uniknąć, warto zadbać o unikanie stresu. Posiłki powinno spożywać się powoli i w spokoju. Planowanie jadłospisu pomoże uniknąć pokusy sięgnięcia po niezdrowe przekąski. Nie bez znaczenia jest też temperatura spożywanych dań. Równie istotne wydaje się mycie owoców i warzyw przed ich spożyciem.

Author: gold-med.pl